Att bli med föl

Går du i väntans tider? Det finns en del saker att tänka på när man ska bli med föl. Här följer några råd och saker att tänka på under stoets dräktighet och fölets första tid.

Har du ett dräktigt sto hemma är det bra om hon inte blandas med tävlingshästar eller står uppstallad på ett ställe där det kommer och går mycket hästar. Detta för att minska risken för att bli utsatt för någon smitta under dräktigheten. En del virussjukdomar kan leda till att stoet kastar sitt foster. Det finns vaccin mot Herpesvirus typ 1 (EHV-1) som ger visst skydd mot denna sjukdom och kan förhindra att stoet kastar.

När det börjar bli dags för fölning är det bra att vaccinera sitt sto så fölet har bra skydd mot stelkramp och hästinfluensa direkt från födseln. Vaccinera mot både stelkramp och influensa cirka 1-2 månader innan förväntad fölning. Hästar föds helt utan immunförsvar, de får i sig livsviktiga antikroppar i råmjölken, därför är det viktigt att vaccinera stoet för att skydda fölet.

Ett sto är dräktigt ungefär 343 dygn (310-374), alltså ca 11 månader, sedan är det dags för fölning. Vid fölning bör stoet vara i gott hull (dock inte heller för fet), samt bör hon inte utsättas för onödiga stressmoment och bör stå i en stor och ren fölningsbox. Fölning hos häst går normaltsätt väldigt snabbt, från det att man ser fosterblåsan tar det ca 20min innan fölet är ute! Om stoet krystat i 15min och inget föl syns bör du kontakta veterinär, det kan vara tal om något felläge och då måste man agera snabbt. Fölet bör vara uppe på benen och diat första gången inom 2h. Det är livsviktigt för fölungen att få i sig råmjölken, där i finns antikroppar som bildar fölets immunförsvar så denne kan stå emot olika infektioner som denne snart kommer stöta på i sin miljö. Är du osäker på om fölet fått i sig tillräckligt med råmjölk kan antikroppshalten kontrolleras 12-24h efter fölning genom ett blodprov. Fölet kan endast ta upp råmjölken under de första levnadstimmarna så det är viktigt att fölet snabbt kommer upp och diar. En frisk fölunge diar 2-3ggr i timmen de första dygnen.

Det är viktigt att kontrollera att fölets första bajs (tarmbecket) passerar, detta är svart och ser ut som små kulor. När detta passerat ändrar avföringen karaktär och blir ljus och lite lös i konsistensen. Passerar inte tarmbecket kommer fölet uppvisa symptom på kolik, oftast räcker medicinsk behandling med lavemang.

Då föl har små energireserver kan de snabbt bli dåliga vid sjukdom. Var uppmärksam på om ditt föl får diarré, feber (normaltemperatur hos en fölunge är 38,0-38,5 grader), blir halt, får svullnader (gallor) i leder eller om den är slö. Misstänker du att ditt föl är sjukt kontakta alltid din veterinär!

Bra att ha hemma inför en fölning:

Termometer, bomull, klorhexidin, koksaltlösning, rena handdukar, ren sax, nappflaska, microlax (lavemang)

Skriv det du vill söka efter och tryck på Enter