Lena Rosengren som jobbat hos oss sedan 2010 har nyligen klarat examen av en vidareutbildning till specialist inom anestesi och analgesi. Allmänt uttryckt är det en examen inom sövning och behandling av smärta hos djur.

– Jag tycker det är viktigt att vidareutbilda sig och vara förberedd på vad som kan inträffa när svårt sjuka patienter kommer in till oss. När det handlar om akuta situationer måste det gå fort och då ska man vara trygg i att veta att det man gör är rätt, säger Lena.

Lena har uppnått bedriften att vara en av de första i Sverige som kan titulera sig specialist inom detta område. Hon önskar däremot att andra kan få möjligheten att uppnå samma mål då examineringen i dagsläget endast kan tas i USA.

– Det vore jättekul om det kom en liknande utbildning här i Sverige, vilket skulle göra det enklare för fler att vidareutbilda sig, säger Lena.

Parallellt med utbildningen ska man även fortsätta att praktiskt jobba med djuren, man ska bland annat skriva en så kallad fallbok där man samlar 60 olika fall med en spridning från enklare fall med mindre sjuka patienter till svåra hjärtfall där en patient kan vara döende. Efter att ha arbetat med fallboken under ett års tid åkte Lena till USA för att skriva tentamen, som hon också klarade.

– Jag ser denna utbildning som en fördjupning inom området jag har jobbat med förut, det har gjort mig mer trygg i att söva och övervaka svårt sjuka patienter. Jag ville främst ha denna vidareutbildning för att jag ville vidare och känna mig säkrare i arbetet, konstaterar Lena.

Det har varit en lång väg fram till examen där en av ansökningskraven är att man ska ha jobbat 6000h varav 4500h inom anestesi och dessutom slutföra fallboken. Men det har varit bördan värd enligt Lena som tycker det är roligt att hitta nya utmaningar.

– Jag tycker att det är så viktigt att kunna vidareutbilda sig och hänga med i utvecklingen, humansidan ligger långt före oss men det kommer även fler krav på djursidan att kunna göra avancerad kirurgi och narkos. Man forskar otroligt mycket och hittar hela tiden bättre sätt att smärtlindra djur och det är jätteviktigt att hålla sig uppdaterad.

Lena nämner också att det är lätt att hamna i rutiner och stå still, men påpekar samtidigt att de nya metoderna nödvändigtvis inte behöver vara bättre än de gamla, men det är såklart en viktig drivkraft att vara uppdaterad i ny forskning eftersom det betyder att man kan hjälpa djuren bättre.

– Efter denna examen har jag börjat tänka mer i banorna att varje patient är unik, även fast det såklart finns standardprotokoll att gå efter. Främst handlar det om att se varje patient var för sig och anpassa sig efter situationen och inte stirra sig blind på doser. Det är klart att man alltid kan ha en riktlinje, men man behandlar alltid en individ, avslutar Lena.

Vi på Hallands Djursjukhus är oerhört stola över Lena som klarat av denna bedrift och vi är glada över att hon är en i teamet!

 

Vill ni läsa mer om anestesi och analgesi kan ni gå in på  www.avtaa-vts.org

 

 

Skriv det du vill söka efter och tryck på Enter