Har din häst blivit halt? Hältor är den absolut vanligaste orsaken till besök hos oss. Andra orsaker är besiktningar inför köp/försäljning, munhåleundersökningar (se ”Tandvård hos häst”), ögonproblem, hudsjukdomar och luftvägsbeskymmer.

Hältutredning

På våra löpargångar, longervolt och i ridhuset undersöks hästar i samband med hältundersökning, besiktningar och hälsokontroller. Hästen visas för hand på rakt spår i skritt och trav.

Veterinären utför ofta ett så kallat böjprov för att få en uppfattning var på benet hästen verkar ha mest ont. När hästen genomgått den första delen av undersökningen använder vi olika bedövningar för att lokalisera hältan. För att fastställa en diagnos kan vidare diagnostiska hjälpmedel behövas se nedan ”Bilddiagnostik”.

Vid mera diffusa rörelsestörningar eller om hästen uppför sig onormalt till exempel stegrar sig, bockar eller underpresterar kan ett ridprov behövas. Ridprovet kan utföras av hästägaren själv eller tillsammans med vår beridare Barbro Wiengren. Kom ihåg att ta med ridutrustning så som sadel, träns och hjälm.

Tänk på att en hältutredning kan ta tid, minst halva dagen, men ibland sträcka sig över flera dagar.

Bilddiagnostik

RÖNTGEN:

Röntgenundersökningar utförs i samband med en hältutredning eller en besiktning.

En röntgenundersökning kan utesluta eller påvisa eventuella skelettskador.

På djursjukhuset har vi en fast takhängd röntgen och vi använder oss av den senaste tekniken

i trådlös direktdigital framkallning för bästa kvalité.

ULTRALJUD:

Diagnostiskt ultraljud används främst för att påvisa mjukdelsskador. Samtliga hästveterinärer är väl förtrogna med att undersöka senor och ligament. Vi har också veterinärer med spetskompetens på att undersöka leder så som bakknän, kotleder, SI-leder och ryggar.

Ultraljudet används även vid medicinska utredningar, bukultraljud, hjärtultraljud och vid ultraljuds-guidade injektioner och leverbiopsier.

Vi har ett mycket avancerat ultraljud från Philips som heter iU22.

Luftvägsutredning

I vårt behandlingsrum kan vi utföra halsundersökning med fiberendoskop och provtagning från luftrören (trackealsköljning eller BAL-lungsköljning). Proverna analyseras efter celltyper och bakterieodling.

Då ett arbetsprov är nödvändigt kan hästen ridas eller longeras  i ridhuset. Vi har även tillgång till ett videolaryngoskopi där fiberendoskop placeras i övre luftvägar under ett ridprov (se Travkliniken).

Övriga undersökningar

På polikliniken kan vi också utföra hudutredningar, EKG, gyn och dräktighetsundersökningar, mindre kirurgiska ingrepp och sårskador samt shockwaves-behandlingar.

Vi kan också undersöka magsäcken för att påvisa eventuella magsår.

Skriv det du vill söka efter och tryck på Enter